23 Nisan 2011 Cumartesi

iPhone'unuz varsa Takip Ediliyorsunuz.

      19-21 Nisan Where 2.0 Konferansında Alasdair Allan tarafından yapılan konuşmada ortaya çıkan bir konu gerçekten çok ilginç. Allan iPhone 3G'den itibaren tüm modellerde ve ipad'lerde Nerede olduğunuzu dakika dakika kaydettiğini açıkladı. Hattı bunu açıklamakla da kalmadı, küçük bir program sayesinde (iPhone Tracker)  bunu herkese gösterdi. Bu kaydın tutulduğuna dair Apple tarafından neden bir bilgi verilmediği ise merak konusu.
     Allan'ın yaptığı bir program sayesinde bu data harita üzerinden uygulamalı olarak daha sonra izlenebiliyor.Cihazın ilk açıldığı andan itibaren her dakikasının kaydedildiği hareket geçmişinizi, bu program sayesinde siz de görebiliyorsunuz. Nerede ne kadar bulunduğunuzu bile görebiliyorsunuz.
     Artık yalan söylerken iPhon'un sizi yalancı çıkarabileceğini hesaba katmanız gerekiyor. Ya da tam tersi, o dakikada nerede olduğunuzu iphone loglarından gösterip bu cihazı "kendinizi ispat etmek için de" kulllanabilirsiniz.
     Apple tarafından henüz bir açıklama yapılmadığı için, bu logların niçin tutuluğu bir soru işareti. Kimileri iPhone tarafından çekilen fotograflarda yer bilgisi eklemek için kullanılması düşünülmüş olabileceğini söylüyor.
     Adalet açısından da Logların kullanılması sözkonusu olduğu için, Apple insanların hareketlerini izlemeye almasından dolayı kanun karşısında zor duruma düşürebilir mi, bunu önümüzdeki günler gösterecek. Çünkü hiç kimse bu cihazları alırken bu logların tutulduğundan haberdar edilmiş değil ve buna rağmen cihaz açıldığından itibaren kişinin tüm lokasyonları kaydedilmeye devam ediyor.
     Bu logların tutulduğu dosya şifrelenmeden bulunduğu için bir virüsün telefona yüklenmesi ile bu logların dışarıya aktarılması da sözkonusu olabileceği düşünüldüğünde bunun bir Bug olup olmayacağı (veya güvenlik açığı olarak kabul edilip edilmeyeceği) de önümüzdeki günlerde çok tartışılacak konular arasında gözüküyor.
      Olumlu taraftan baktığımızda ise bu log sayesinde iphone için bir çok değişik yazılım da yazılabilecek. Mesela geliştirilecek küçük bir tool ile insanlar o an nerde olduklarını tek bir tıklama ile tweeter hesaplarına paylaşmak isteyebilecekler. Ya da  msn, skype gibi bir uygulamaya eklenece bir tool ile insanlar bulundukları yerleri birbirlerine paylaştırabilecekler. Veya Aileler, çocuklarına verdikleri iphone yuklenen özel bir ebeveyn programı ile çocuklarının o an nerde olduğunu online takip edebildikleri gibi, gün boyunca nerelere gitmiş olduğunu akşam toplu olarak görebilecekler.Aynı şey şirketlerin gezici personeli için de geçerli olabilecek.
Bu log sayesinde bunun gibi yüzlerce program geliştirilebilir.
Bakalım gelecek günlerde bu log için Apple, sorguya mı tabi tutulacak, yoksa yeni fırsatlara yelken açıldığı için teşekkür mü toplayacak. Merakla bekliyoruz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder